Leerkrachten

Kinderkunde voor groep 5 t/m 8

Je communiceert voortdurend met elkaar. Dat gaat vanzelf, daar hoef je niet bij na te denken. Met de workshop Kinderkunde krijg je als leerkracht inzicht in en begrip voor de kinderen in je groep over hoe ze communiceren en hun gedrag.

Ik werk met de dieren uit de stad Axen. De dieren in deze stad hebben allemaal hun eigen manier van doen en hebben allemaal hun eigen karaktertrekjes. De leeuw neemt graag de leiding, de bever zorgt graag en de pauw laat zich graag zien. Met behulp van de dieren krijgen de kinderen woorden en beelden om hun gedrag te benoemen.

‘Ik leer jou leiden’, zegt de leeuw
‘Ik leer jou volgen’, zegt de kameel
‘Van mij leer je zorgen’, zegt de bever
‘Van mij leer je genieten’, zegt de poes
‘Zie hoe ik mij toon’, zegt de pauw
‘Ik kijk naar jou op’, zegt de wasbeer
‘Ik leer jou stil te zijn op het juiste moment’, zegt de uil
‘Bij mij mag je tijd nemen om te ondergaan’, zegt de schildpad
‘Leer toch maar aanvechten’, zegt de havik
‘Leer ook maar weerstaan’, zegt de steenbok

P1100869

Opbouw van de workshop (duur: 5 kwartier)
Zo rond de 9 jaar wordt het kind zich bewust dat hij onderdeel is van een groter geheel. Zijn blik verandert van ik naar jij naar wij. Ook gevoelens als erbij willen horen, bang, eenzaam, niemand begrijpt mij, worden wakker in het kind. Dat hoort er gewoon bij.
Iedereen is anders. Wat heb jij wat niemand anders heeft? Wat maakt jou uniek? Dit verdiepen we met de werkvorm ‘Stap in de kring als ……’. De kinderen komen veel van elkaar te weten, ook over zaken die ze nog niet van elkaar wisten. Dit kan gepaard gaan met een lach en een traan.
En dan komen de dieren uit de stad Axen aan bod. Elk dier wordt voorgesteld en ze krijgen allemaal een plekje in het lokaal. Welk dier in jou is het grootst? En welke het kleinst? Hoe kunnen jullie elkaar helpen in het communiceren met elkaar?